W przedświątecznej atmosferze uczniowie klasy pierwszej z dumą zaprezentowali wyniki projektu, czyli samodzielnie wyhodowaną rzeżuchę lub szczypiorek. Oprócz zdobycia „szóstek" i obserwacji roślin kolegów i koleżanek, dzieci mogły ich skosztować na zdrowych wiosennych kanapkach. Pierwszaki starannie przygotowały się do tego zadania. Ubrani w fartuszki, z czystymi rękoma oraz utrwaloną wiedzą o zdrowych produktach i ich właściwościach, zabrały się do tworzenia kolorowych kanapek.
Nie zabrakło na nich sałaty, żółtego sera, wędliny, pomidorów, ogórków, rzodkiewek, jajek ugotowanych na twardo i oczywiście szczypiorku i rzeżuchy, które najbardziej smakowały dzieciom. Po posiłku dzieci zabrały do domów kanapki przygotowane dla najbliższych lub... puste pudełka po produktach, bo przecież wszystko było takie pyszne.
Anna Dąbrowska