Dnia 24 maja uczniowie klasy VIII oraz III gimnazjum uczestniczyli w Pikniku AGRO zorganizowanym w Zespole Szkół Agrotechnicznych w Sławnie, którego celem było zapoznanie uczniów z ofertą szkoły na nowy rok szkolny.
Podczas pobytu w szkole młodzieży zaprezentowano dokonania członków Koła Nowych Technologii, które swoimi nowatorskimi rozwiązaniami oczarowały zebranych. Ważnym elementem były pokazowe ćwiczenia praktyczne uczniów Szkolnej Drużyny Przedmedycznej w ramach udzielania pierwszej pomocy w zakresie pierwszej pomocy przedmedycznej oraz kwalifikowanej pierwszej pomocy.
Najbardziej spektakularną formą okazały się jednak warsztaty łączące gastronomię z nauką. Kuchnia molekularna to kuchnia wykorzystująca wiedzę naukową z zakresu chemii i fizyki do przygotowywania potraw. Na oczach widzów Pani Ola przygotowała pyszne smakołyki z wykorzystaniem suchego lodu oraz ciekłego azotu. Uczniowie mogli skosztować napoju schłodzonego suchym lodem, bitej śmietany zanurzonej w ciekłym azocie oraz lodów przygotowanych w minutę za sprawą ciekłego azotu, zmrożenia składników w temperaturze -195,8 st. Celsjusza.
Na zakończenie Pikniku uczniowie zaproszeni zostali na ciepły posiłek oraz integrowanie się z tamtejszą młodzieżą.
Podczas wyjazdu uczniowie poszerzyli wiedzę chemiczną i fizyczną o kwasach i zasadach, właściwościach ciekłego azotu, suchego lodu, dwutlenku węgla. Uczestnictwo w doświadczeniach i eksperymentach ugruntowało wiadomości z nauk ścisłych. Z pewnością instruktaż udzielania pierwszej pomocy utrwalił pozyskaną wiedzę na zajęciach z przedmiotu: edukacja dla bezpieczeństwa.
Pragniemy podziękować Pani Monice Taraska za pomoc w zorganizowaniu wyjazdu.
Barbara Ansel, Edyta Stachowska