13 października w ramach projektu „Rolnik w nowej roli" finansowanego z Działaj Lokalnie, udałam się z dziećmi rolników, mieszkańcami oraz wolontariuszkami do Bałtyckiego Studia Preparowania Zwierząt w Łącku. Właściciel, Pan Krzysztof Frańczak, opowiedział nam o poszczególnych etapach związanych z preparowaniem zwierząt czyli ich wypchaniem. Jest to dość osobliwe i rzadko spotykane zajęcie – ale teraz wiemy jak powstają eksponaty zwierząt oglądane w muzeach.
Pan Krzysiu, pomimo tremy (to jego debiut w przyjmowaniu gości w pracowni), podzielił się z nami historiami skąd pochodzą zwierzęta, które mają być preparowane. Ot taki zwykły, skromny człowiek z pasją .... Spotkanie zakończyliśmy pieczeniem kiełbasek przy ognisku. Dziękujemy Gospodarzom Pani Iwonie i Krzysztofowi Frańczak za tak mile spędzony czas.
Koordynator projektu
Małgorzata Jasińska