Jabłko jest symbolem dobra i zła, życia i śmierci, długowieczności, czy urodzaju. W święta zdobią nasze choinki, towarzyszą ludzkości od 8,5 tysiąca lat.
28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Celem święta jest popularyzowanie zalet tego pysznego owocu. Jabłko jest źródłem witamin, takich jak: witamina C,B1,B2,B3,B5, wielu innych minerałów m.in. cynku, wapnia, żelaza, potasu, a także błonnika roślinnego. Dzięki regularnemu spożywaniu tych owoców walczymy z cholesterolem, wspieramy proces trawienia, poprawiamy urodę. Jabłka działają antyzapalnie, są niskokaloryczne, przyjazne dla diabetyków.
Tego dnia uczniowie klas I-III uczestniczyli w kreatywnych zajęciach propagujących zdrowe odżywianie z jablkiem w roli głównej. Dowiedzieli się, jakie są właściwości tych owoców, dlaczego powinno się je jeść ze skórką, jak się je uprawia. Nie zabrakło w tym dniu degustacji różnych odmian jabłek, układania haseł zachęcających do spożywania jabłek, rozwiązywania krzyżówek. Zwieńczeniem dnia było wykonanie gazetki szkolnej promujacej zdrowe nawyki żywieniowe.